dyr i sirkus i norge..

for en tid siden så jeg en film på tv der man fulgte en elefantflokk.. den viste deres lange vandring og hvordan de omtenksomt tok vare på hverandre og hvordan de "sørger" over en annen elefants død,de luktet på den og man så hvor sørgmodig de virket over å møtet med det døde dyret..

 

at elefanter er intelligente og følsomme dyr er det ingen tvil om,er det da riktig av oss mennesker å ta dem ut av sitt naturlige miljø,sende dem inn i manesjen hvor dem må utføre unaturlige triks i kledd glinsende kostymer og til publikums høylytte jubel?? dette er respektløs handling av oss mennesker..

 

dyr kan ikke snakke,og er derfor prisgitt at noen snakker for dem. de som i dag stille spørsmål om bruken av dyr i sirkus eller i annen sammenheng blir ofte latterligjort av næringsinteressene..

etterhvert som man får mere erfaring og kunnskap innenfor etologi og dyrs evne til og oppleve stress,smerte og redsel vil holdningen til hvordan man skal behandle dyr også endres.

sirkusene hevder at dyrene "stor trives" med det livet dem har å tilby :for det meste i en henger med sterkt begrenset bevegelighet.. de utsettes for støy og tvinges til all verdens tøysete bevegelser. er dette et kvalitets rikt liv??

det kunstige miljøet de tvinges til å leve i kan gi seg utslag i stereotyp adferd og ulike tegn på mistrivsel.

 

man hvet at sirkusdyr i andre land blir trent opp med brutale metoder og behandles hardt. de fleste dyr -og artister- på norske sirkus tilbringer mesteparten av året i andre land. hvordan dyrene blir behandlet og trent opp der har man ingen garanti for. "under cover" filming fra utlandet har avdekket svært hardhendt og brutal behandling. det er stor sannsynlighet for at dyrene i sirkus du ser her i norge har fått denne behandlingen..

 

sirkus er gøy

men ikke for dyrene..

 

så slutt å gå i sirkus hvor dem har dyr,det finnes mange andre måter å la seg underholde på,enn å se dyr plages rundt i en manesj..


Kommentarer:
Postet av: Knut Stian Olsen

En elefant ser da sørgmodig ut uansett!!! Man kan ikke tilegne dyr menneskelige egenskaper...Og hva med ku på bås, hest i boks, sau i fjøs, gris i binge, hund i hundehus, fugl i bur eller fisk i bolle?

01.08.2005 @ 00:33
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no
Postet av: xiando

Knallbra at du gjør ett tappert forsøk på å si i fra om at den forvokste rotte-dyrearten mennesket sitt slaveri av andre arter. Riktig nok finnes det værre ting vi gjør mot våre medskapninger som fx. å tortuere dem grusomt for å finne frem til en litt bedre måte å produsere sminke på, men likevel: Godt å se det er noen som prøver...BTW: Jeg tok meg friheten til å syndikere deg.

Postet av: tone-marie olsen

ja sant det,vi mennesker er vel de værste dyra som lever på denna planeten...syns alle som har en lidenskap for dyr burde gjøra en innsats ved f.eks å melde seg inn i dyrebeskyttelsen,dem gjør en fantastisk jobb..så min oppfordring til deg er da :meld deg inn om du ikke allerede er medlem :))

04.08.2005 @ 23:20
URL: http://dyrevenn.weblogg.no
Postet av: Mennesket

Jeg mener sirkus kan være positivt... Sirkus er med på å skape bevissthet rundt dyr, samt gjøre dem appelerende og interresante for mennesker. Dette er noe vi trenger i dag, da naturens mangfold er noe folk flest tar for gitt. Det finnes selvfølgelig sirkus som behandler dyrene som et produkt snarere enn et levende bevisst vesen, og disse er jeg selvfølgelig enig i at burde stoppes med alle midler. Men sirkusdyr som blir behandlet respektfullt syns jeg bare er positivt. Slaveri vil jeg også si meg enig i at det er, men det å gå med en hund i bånd, ha en katt sperret inne om natten, ri på en hest eller holde akvariefisk i akvariet osv er også former for slaveri. Det å selv måtte gå på jobb hver dag, forholde seg til andre mennesker, andre livsformer, gravitasjon, varme og kulde osv er også en form for slaveri. Det jeg mener, er at en viss form for slaveri kan man aldri unngå dersom man skal leve på samme klode og forholde seg til hverandre. Skal vi kunne bevare dyrene og oss selv, må vi til en viss grad begrense både deres og vår egen utfoldelse. Ellers ender vi opp med utrydning. Kort sagt: Verden er liten, mangfoldet stort. Vi må alle ofre litt av vår frihet, selv dyrene; dersom vi skal overleve sammen.Når det gjelder Knut Stians utsagn om at man ikke kan tilegne dyr menneskelige egenskaper, så må jeg si at det er direkte uvitende og uopplyst! Hvem sier at mennesker har monopol på følelser? Hvem sier at det å føle er utelukkende "menneskelig?" Ikke forskerne, ihvertfall; og heller ingen som eier dyr og har observasjonsevnen inntakt. Det med at dyr ikke føler og ikke forholder seg til hverandre er en fordom som har blitt vitenskapelig motbevist da forskere forlengst har funnet ut at de aller fleste dyr (ja, selv gårdsdyr!) har såkallte empatiske sentre i hjernen, og dermed også et bredt følelsesliv. De føler frykt og trygghet, savn og samhold, akkurat som oss. Hvordan tror du ellers man kan bruke f.eks. rotter i psykologiske eksperimenter ment for mennesker, osv? Eller for den saks skyld: Hvordan tror du vi kan manipulere dyr til å føye seg etter oss? Nettopp fordi de føler. Det er følelsesspekteret deres vi bruker for å temme dem. Så et slikt utsagn hører rett og slett middelalderen til!

10.08.2005 @ 02:23
URL: http://mennesket.blogspot.com
Postet av: Knut Stian Olsen

Vel mennesket... Jeg skrev da vitterlig "man kan ikke tilegne dyr MENNESKELIGE egenskaper"...Det er langt i fra det å si at dem ikke har følelser. For det vet jeg da at dem har...

11.08.2005 @ 00:01
URL: http://knutstianolsen.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/149321
hits